woensdag 21 maart 2018

17 maart naar de Ebro delta.


Zaterdag 17 maart.

Vandaag op de Cp van Delterbre aan de rivier overnacht, onderweg nog effe een Lidl bezocht en de mond voorraad verder aangevuld. Het enige nadeel van deze plek is de modder achtige klei die er op het grootste gedeelte van deze plek is. Gelukkig was er ook een gedeelte gras aan de zijkant, hier zonder veel moeite kunnen staan. Vervolgens was het avondeten weer aan de beurt, na de maaltijd en de afwas nog een wandeling langs de rivier gemaakt. Op de terugweg flink door moeten lopen om de regen voor te blijven, verder een stormachtige nacht gehad. Het is frappant hoe toch elke middag rond 4 uur de wind aanzwelt tot stormachtige kracht, en vervolgens de hele nacht blijft razen.

Zondag 18 Maart.

Vandaag verder naar Amposta in de Ebro delta, hier zijn een paar meren waar veel trekvogels foerageren en vervolgens weer verder zuid of noordwaarts vliegen. S, middags lekker naast de camper in de zon gezeten, tot ook hier weer de wind ging spelbreken.



De plek is gratis, dus trekt vele collega camperaars uit heel europa aan.

Alleen voor lozen en innemen van water en afval moet er betaald worden.
Het restaurant heeft natuurlijk graag dat er gasten komen, wij hebben er maandag avond weer heerlijk gegeten.

Maandag 19 Maart.

Een mooie fietstocht gemaakt, vanwege de verwachte toename van de wind maar op tijd gaan fietsen, een rondje meer betekende een ritje van 15 kilometer, door de rijstvelden en de akkers vooral genieten en regelmatig stoppen om de vogels te zien.





De zwarte Ibis is een van de veel geziene gasten in de sloten en de meren, in groepjes doorwoelen zij de bodem op zoek naar lekkere hapjes.





Verder zijn er weer de Flamingo's die al zevend in het water op zoek naar hun lievelings- voedsel
zijn. Onverstoorbaar draaien ze met hun snavel va links naar rechts door het water en lopen dan langzaam voorwaarts.


Een van de vele boerderijen in de delta, deze was prachtig gerestaureerd en stond parmantig in de ruimte'.

Mamma o de fiets door de hoofdstraat van het dorp weer terug richting Cp.

Omdat er geen voorzieningen op deze plek zijn hadden we s'avonds geen stroom meer in onze huishoud accu's, hebben bij kaarslicht maar een potje yahtzee gedaan en vervolgens, op tijd het bed opgezocht en ons door de wind in slaap laten wiegen. Het bleef maar schudden en te keer gaan, hierop besloten om de volgende dag maar verderop te gaan.

Dinsdag 20 Maart.

Vanmorgen alles klaar gemaakt voor het vervolg van de reis, toilet geleegd en afval weggegooid.
Vervolgens de navigatie op Peniscola ingesteld, auto geprobeerd te starten. Helaas geen beweging in de startmotor, het gevoel wat ik al een poosje had met betrekking tot de startaccu werd nu bevestigd, de accu was overleden. Gelukkig een paar Hollandse camperaars in de buurt om een starthulp te geven. Na wat gezoek en een poosje wachten kon onze buurman de startkabels aansluiten en binnen een poging liep de motor weer als vanouds.  Onderweg bij een Iveco dealer een nieuwe startaccu gehaald, en deze op de camping ingebouwd. Gelijk de huishoud accu's gecontroleerd en hier bleek er ook een slecht te zijn te, de oude startaccu had wel ruim 12 volt maar geen vermogen meer. Op dit moment dus de slechte huishoud accu omgewisseld voor de oude start accu, en nu zien we wel of deze alsnog vervangen moet gaan worden.





De camper staat in de rij op de camping, het winter tarief is E 12,00 per nacht incl. elektra en douches.

Het uitzicht op Peniscola is vanuit de camper al een mooi plaatje.







Naast de camping zijn er grote artisjok velden, waar de arbeiders volop aan het oogsten zijn.


Op de kruising van de weg en het pad naar het strand stond een monumentale zuil. De Spaanse tekst was voor ons niet te ontcijferen, Het was wel iets belangrijks uit het verleden.





Verderop een door kijkje op een stadsdeel tegen de heling.

Na de werkzaamheden aan de elektra voorziening zijn we naar de boulevard gewandeld, ondanks de stevige wind was het een heerlijk uitwaai moment. Hadden een Scheveningen gevoel toen we bij het strand aankwamen.





De burcht van Peniscola ligt prominent aan de kust, het is een oud fort wat gebouwd was ter bescherming tegen de Mooren tijdens in hun verovering van het Spaanse land.

Er is later nog het een en ander bijgebouwd, wat tegenwoordig een badplaats en vakantie bestemmng is geworden





Het grootste probleem op onze wandeling, was het vinden van een gelegenheid om een biertje te kunnen bestellen en op het terras te nuttigen.

Men is overal volop aan het opbouwen voor het komende seizoen.

Naast de kerk een bronzen beeld van Paus Benedictus XVIII die de wacht houd over de stad.



Uiteindelijk door de nauwe straatjes en steegjes verder de stad in gelopen.







Uiteindelijk toch nog een pinteke kunnen vatten, het was een klein cafeetje waar we wat konden bestellen.
Bij de ingang stond weer zo'n mooie grote ham in de stellage voor de tapas.








Op diverse plaatsen staan al wat tafeltjes, maar de bodega's zijn nog gesloten.

Het grappige is, de tafelpoten zijn aan de helling aangepast, je kunt ze niet omdraaien, want de poten zijn afhankelijk van de steilte van de weg blokjes eronder gemaakt, hierdoor zijn de bladen toch nog recht.

Onder: nog een leuk pandje dat Wilma ontdekte, lekker rommelig maar o'zo leuk.




 




We blijven morgen ook nog op de camping, gaan vanavond weer eens uitgebreid douchen en een wasje draaien

Woensdag 21 Maart.
Lekker rondje gefietst en naar de Mercadonna geweest om de inkopen te doen. Verder niets gedaan en lekker uit de wind in het zonnetje gezeten.

Morgen gaan we richting Valencia,




Grtjs en tot Blog.





Blanes en vervolg van de reis.

Dinsdag 13 en woensdag 14 Maart.

Vandaag naar Blanes gereden en hier op de camping een plekje gezocht, na de eerste week was de camper weer aan een opruim/schoonmaakbeurt toe. Onderweg na de regen en de pekel aanval op de buitenkant, deze al een keer in een wasstraat de boel wat gekuist, maar binnen was er ook het een en ander te reinigen.
Na deze werkzaamheden de fietsen uit  de garage gehaald ( de scooter is thuis gebleven, bij het inrijden en plaatsen van de scooter, bleek dat het bed in een te hoge stand moest blijven. Hierdoor moesten we continu te hoog in het bed klimmen de komende twee maanden. ) en op pad gegaan langs de boulevard naar het centrum.





Ook weer even de rots beklommen en terug gekeken naar de stad en uitgekeken over zee.





Het blijft altijd weer leuk om de oude vissersbootjes op het strand te zien liggen.

Oud maar niet nutteloos liggen ze er lekker te zonnen.


Na deze twee dagen weer de boel ingepakt en verder gereden naar Colonia Guell, hier al eerder gestaan om naar Barcelona te gaan.

Donderdag 15 maart.

Na aankomst de trein naar Barcelona genomen en weer lekker door de stad lopen sjouwen, de vorige keer nog een aantal hoogte punten niet bezocht, dus deze nu maar opgepakt. Vooral de gebouwen van Gaudi waren het doelwit.





 Maar eerst een broodje met een lekker bakkie voor we de voetmars beginnen, naar de haven en van daaruit weer terug naar het centraal station aan de Plaza de Espagna.



De oude elektra centrale is nu een museum en kunst galerij geworden.


Het is nog steeds een imposant gebouw, midden in de huidige stad,
vroeger stond dit in de buitenwijk.


Boven: Het monument van Columbus die het zeegat aanwijst waar hij is uitgevaren voor zijn ontdekkingsreizen over de wereld zeeƫn.

Vervolgens de wandeling over de LaRambla, een must voor elke toerist die Barcelona bezoekt.

Links: Een klein pleintje langs de LaRambla, hier is het uit de wind en in het zonnetje heerlijk vertoeven.







Onderweg op een groot plein kwamen wij het hoofdgebouw van de politie en het paleis van de justitie tegen, er waren een groot aantal journalisten en camera ploegen aanwezig. Bij navraag bleek dat er een aantal kopstukken van de Catalaanse afscheidingsbeweging hier terecht stonden deze dag.

Verder maar weer de oude gebouwen en historische plekken bezocht.

Het Catalaanse muziektheater had ook voor ons al wat Gaudi's invloeden gekregen.

Een schitterend staaltje kitsch in deze bouw maakte het toch een mooi geheel.










Onder: zelfs het loket voor de kaart verkoop was niet aan een apart ontwerp ontkomen.


Binnen was er zonder kaartje geen bezichtiging mogelijk, de 20 Euro pp vonden wij te gortig voor deze toko, dus camera tegen het raam gedrukt en deze foto gemaakt.





Na een poosje kwamen wij het eerste Gaudi gebouw tegen, Casa Batllo, dit was een van de eerste grote opdrachten die Gaudi had verworven.



Deze woning is in 1906 aan de buitenzijde compleet door Gaudi gerestyled en alle balkon's lijken nu op carnaval maskers, de heer Batllo was een rijke koopman die een enorme fan van het werk van Gaudi was en hem financieel op de been hield in ruil voor zijn werkzaamheden aan zijn woning.







Met deze foto uit een reisgids is vooral met het verlichten bij avond de enorme hoeveelheid van ornamenten en kleuren op de gevel zichtbaar.

Je blijft je verbazen over de gedachten kronkels die deze artiest en bouwmeester hebben beheerst.

Na zijn Crypte in Colonia Guell welke als testbouw voor de Sagrada Familia heeft gediend kijken wij toch weer met andere ogen naar dit gebouw.





Verder op deze straat kom je uit bij het gebouw La Pedrera ook al weer zo'n typisch Gaudi ontwerp.











Ook hier weer een aantal ijzeren detail's die in de constructie zijn verwerkt, Vooral de diverse schoorstenen zijn van een schoonheid en functionaliteit in dit gebouw.




Ook het ijzerwerk aan het aangrenzende gebouw leek wel een wedstrijd te houden met de ontwerpen van Gaudi, wie en wat de mooiste zijn zal ieder voor zich moeten uitvogelen. Beide getuigen van kunstig architectonisch werk.

Na nog wat andere straten te hebben bewandeld gaan we weer richting LaRambla en op weg naar de oude markt aan deze straat.







Op de route nog wat mooie impressies van een paar gebouwen gemaakt en verder door het park naar de markt.








Hier waren een paar mooie waterpartijen te zien en vond er ook een demonstratie plaats voor de afscheiding van Cataloniƫ van Spanje. Er was een tenten kamp opgezet en er werden redevoeringen gehouden.

Onder: de scooter is het vervoermiddel van de Spanjaard overal in de stad speciale parkeerplaatsen voor deze stalen rossen !.
 





Overal op deze markt is er een kakofonie van geuren en geluiden zoals wij op onze weekmarkt in Soest nooit zullen meemaken. De stalletjes zijn oogstrelend mooi opgemaakt en de koopwaar ligt er gewoon zichzelf aan te prijzen.
Hammen van rond de 3 Honderd Euro maar ook kleine puntzakjes met stukjes van deze hammen voor 5 Euro liggen er klaar voor de klant.




Na een poosje toch maar zo'n puntzakje gekocht en heerlijk van deze speciale ham geproefd.

Hebben geen grote gekocht, was te veel sjouwen en ook te prijzig voor een pensionaris!





Vlak bij het station is de grote Arena waar die toreadoren zich (sportief ) op de arme stieren uitleven. De winnaar is in elk zogenaamde gevecht van te voren al bekend. Dus hier vind je geen bookmakers om een weddenschap af te sluiten.
Bij avond een mooi gebouw ondanks de wreedheid die binnen plaatsvind.

Na terug keer bij de camper de voeten onze excuses aangeboden en ze lekker omhoog op de bank laten uit rusten.

Vrijdag 16 Maart.
Vanmorgen met mooi weer vertrokken, alleen de laatste dagen zijn er enorme windvlagen die de hele dag en nacht aanhouden, de temperatuur schommelt rond de 18 graden en met het zonnetje erbij toch aangenaam vertoeven hier.




De Cp bij Pont Jordi is netjes en ligt direct naast een oud fort, beneden is er een mooi zandstrand en kan je er een mooie wandeling langs de kust maken.





Hebben vandaag nog lekker in de zon kunnen vertoeven, maar de wind wordt in de middag en avond steeds wilder, s'nachts stond de camper gewoon te schudden en leek het wel of we bij storm op een veerboot zaten. Ook de zon ging zich snel verschuilen achter de wolken.

Betekende wel dat we de volgende morgen weer wat verder zouden reizen.