woensdag 11 april 2018

2e week April van Valor naar Ronda.


Dinsdag 10 April.

Vanmorgen afscheid genomen van de gastvrije hostel eigenaresse en de rit begonnen naar het Jamon centrum in de Las Alpunjarra's het stadje Trevélez.


 Natuurlijk de nodige souvenir winkels en ook weer voldoende restaurant en  cafe/barretjes te vinden.


In een van de winkels een heerlijk stuk ham gekocht en nog twee leuke aardewerk schaaltjes erbij  gedaan.

 Boven:
Veel van deze miniatuur huisjes zijn er aan de huisvlijt in de wintermaanden ontsproten. Ze liggen nu voor niet al te misselijke prijzen in de winkeltjes op de juist klant te wachten.

Onder: Waarschijnlijk de grootste leverancier van de heerlijke hammen die overal hangen in de winkels en slagerijen. Van 6 maanden tot 60 maanden rijptijd hangt hier aan de haken.


Het was een heerlijk zonnige morgen maar omdat we hier op bijna 1600 meter hoogte zitten waaide er een ijskoude wind door de staten en onze haren.




Bij de lokale supermarkt een paar verse broodjes en gelijk wat van de ham laten afsnijden voor de middag lunch.
Niet met de machine maar gewoon met een mes uit de losse hand.
Verder nog de vele vloerkleden die er aan de man gebracht moeten worden op de rekken op straat.

Op de achtergrond een van de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada bergen.


Onderweg zie je steeds weer de geweldige bergen, met zo hier en daar een wit dorpje ertegen aangeplakt. Blijft ondanks dat de bomen nog kaal zijn een magnifiek gezicht.



Mamma staat te genieten van het uitzicht.

Verder door gereden naar Pampaneira, ook zo'n wit dorpje in de bergen.



 In het dorp zijn er vele van dit soort overkappingen, deze dienen als oversteek op het moment dat de sneeuw de gewone paden in zijn greep heeft en er geen verkeer meer mogelijk is.

Midden in de straatjes is er een grote geul, deze dient om het smeltwater snel te kunnen afvoeren in het voorjaar. Moest je dus goed rekening mee houden als je door de straten wandelde.



Woensdag 11 April.

Gisteren een slechte middag en nacht gehad, zware regen en hagelbuien teisterde ons op de rit naar Ronda, maar uiteindelijk goed aangekomen op de nieuwe camperplaats in de stad. Voor 10 Euro mag je er 24 uur blijven en alle afvalstoffen lozen, Gratis water in nemen en gebruik maken van de WiFi, het werkte maar was niet super.
Van morgen leek het wat beter weer te worden dus plu mee en wandelen naar de oude stad van Ronda.

De straten waren nog nat van de regen, en de winkels gingen langzaam open op de heen weg.

Bij een van de winkels lag de ham alweer te lokken, als je zo'n broodje ziet begin je vanzelf te lekkerbekken.


 In de stad was er prominent de stieren arena aanwezig, dit zogenaamde volksvermaak word hier nog regelmatig gehouden. Rondom de Arena staan er standbeelden  van de ( grote ) matadoren die deze stad heeft voortgebracht.




Het blijft een bont schouwspel al de verschillende huizen die tegen en op elkaar zijn geplakt. Oud en nieuw staan kris kras door elkaar.

Kleuren maakt niet uit als het er maar op zit.

Een van eb waarschijnlijk de beroemdste attractie van Ronda is de Nueve Pont van de oude naar de nieuwe stad. Deze overbrugt de Tago ( kloof ) tussen de twee stadsdelen.












Ook het Dynamic Duo was weer ter plaatse en dook voor onze lens.

Ach, heb ze er maar op gelaten. 



 Om de brug in zijn geheel op de foto te krijgen moesten we een heel eind naar beneden lopen, gelukkig was er een behoorlijke trap aangelegd.
Maar het hoogte verschil was er niet minder om.


Midden in de stad op een pleintje bij het museum, voor een aantal huizen stonden prachtige sinaasappel bomen, vol met de vruchten er nog aan.


 De kathedraal van Ronda is een beetje verstopt in het historische centrum, maar was de moeite waard.

Rond de middag kwamen we weer uit in de hoofdstraat van het historische gedeelte op een balkon een oude fotograaf die men vast is vergeten om naar binnen te halen, maar het bleek een museum te zijn waar veel oude prenten van de stad werden geëxposeerd.


 Op deze muur een meesterstuk van tegeltjes, de lay-out van de stad en er omheen een groot aantal spreuken van verschillende dichters, die een vers over de stad hebben geschreven.
Benden: het zonnetje brak weer door dus wat extra licht op de brug.








Het was een mooie ochtend in de stad, maar vanmiddag gaan we verder, het doel is het smurfen dorp Júzcar. Dit is bekend om zijn blauwe huizen en heeft ook een goede CP.

Dus later meer hier over.

Grtjs SjaWi.