zondag 1 april 2018

Paasdagen ( Semana Santa ) op de camping in Sax


Dinsdag 27 Maart.

Vanmorgen rustig aan vertrokken naar het plaatje Sax, dit ligt wat meer in het binnenland iets ten noorden van Alicante. Er is hier een minicamping welke gerund word door een Nederlandse vrouw Helga, de recensies op de camper app waren lovend, dus wij deze als doel in het routeplan opgenomen.




Het weer was eigenlijk te mooi om te reizen, maar de komende week ligt het openbare leven in Spanje op zijn gat. De bevolking heeft van donderdag tot en met maandag vrij en bezoeken allerlei processies en paasfeesten. Het gevolg is dat de meeste camping's en plekken aan de kust overvol zijn.




Langs de boulevard in een mooi stadje toch maar gestopt en een bakkie gedaan en van het uitzicht genoten.


Na nog wat mooie wegen door de bergen kwamen we bij een museum uit, hier voor 3 Euro PP naar binnen gegaan. De gehele Spaanse motorindustrie stond hier in volle glorie te pronken.
Van Bultaco's, Ossa's, Montesa tot een aantal minder bekende fietsen waren er vertegenwoordigd.










Ook een groot contingent Italiaanse fietsen stonden hier gewoon in nieuwstaat opgesteld. Moto Guzzi, Ducati, Vespa en nog wat minder bekende merken.










Na twee uurtjes van Ohh's en Ahhh's toch maar weer naar de camper gegaan en verder op de rit naar Sax





Bij de lunch zaten we heerlijk in het zonnetje met een grandioos uitzicht over het dal en naar de verderop gelegen burcht.

Maar zoals zo vaak, we moeten nog een stukkie rijden en willen voor de grote vloot Spanjaarden een goed onderkomen vinden op de camping.

Met de coordinaten uit de campercontact kwamen we niet goed op de plek, dus adres in de TomTom gezet en kwamen op een heel andere plek uit, ook hier weer geen camping. Gelukkig kwam er een auto uit een hek rijden, de inzittende keken naar ons en reden door, effe verder toch gestopt en een Nederlandse vrouw sprak ons aan Silvia, gaf ons de juiste weg en plek op waar we de camping CampoAlegre konden vinden.







Bij de toegangspoort moesten we 3 x toeteren, en na een poosje kwam Helga er aan lopen en gaf te kennen dat ze voor de komende dagen wel plek voor ons had. Dus poort open en inschrijven, rondleiding en alles op de plek gezet.




Op de camping loopt als entertainment team de border collie Jesse rond, hij komt regelmatig langs en ligt vaak voor de kamper.

Hij komt steeds stokken of dennenappels brengen, hij hoopt dat we deze dan gooien en hij erachteraan kan rennen, Helga heeft ons gevraagd dit niet te doen, want hij blijft maar gaan tot zijn poten kapot zijn.






Wij hebben gehoor gegeven en als Jesse komt met een stok of dennenappel hoeven we alleen NO of Nee werkt ook, en Jesse laat het attribuut vallen en gaat naar een andere gast met een nieuwe stok in de bek. Geeft deze geen gehoor laat hij ook hier de stok vallen. Het gevolg overal op de Camping ligt het vol met stokken van Jesse.


Het tweede lid van het animatie team is de Kip, deze komt rond etenstijd en pikt indien hij de kans krijgt de kaas van je cracker af. Ook de gemorste kruimels ruimt hij vakkundig op





Sax is een echt plattelands dorp dat stadse ideeën heeft, het oude gedeelte bestaat uit smalle straten en vele oude panden. De grote rots met daarop de burcht is het waarmerk van de stad.

Helaas is het in dit weekeinde niet te bezichtigen





Onderaan de burcht is er nog een kerkje, maar ook deze was gesloten.


Verder een heerlijke avondwandeling door het stadje gemaakt, de processie van de Goede Vrijdag begon te laat om aansluitend nog te gaan eten, dus vanavond eten en zondag de processie.




Op advies van Helga bij Cio Mid gaan eten, en Sollemio was een aanrader, flesje wijn erbij en dan vanavond in het donker met de fiets door de olijfgaarden terug naar de camping.






Het begon langzaam te schemeren, maar de keuken gaat hier pas om 20.30 uur open. Eerder heeft het geen zin om te blijven zitten. Want een paar uur op een biertje gaat niet lukken, dus nog even een ander gedeelte van de stad bezocht en in de Chinese winkel naast het restaurant een aantal ledlampjes voor de kamper gekocht.


Uiteindelijk toch aan de maaltijd kunnen beginnen om 21 uur.




Op de terugweg waren we erg vrolijk gestemd, gelukkig was de grote lamp bij de Burcht en effe later ging de grote lamp in de hemel ook nog aan.

Na een heerlijke fietstocht no effe bij de Kamper een nachtmutsje genomen en de dag afgesloten.


De zaterdag besteed aan een markt bezoek in Elda, en verder lekker bij de camping doorgebracht.


 Paaszondag 1 April,

Geen gekleurde eieren kunnen vinden dus zelf maar creatief aan de slag gegaan.


Na het ontbijt naar de stad en de mis bijgewoond,

Na de dienst worden de grote draagbaren met beelden naar buiten gedragen en in optocht door de stad gedragen.






Er stonden 3 draagbaren in de kerk opgesteld, een is de Christus de tweede de Maria en de derde het kind Jesus.


Veel vuurwerk en confetti begeleiden de processie.







De rode begeleider hoort bij de Christus figuur en is ook de vuurwerk man.


Onder luid applaus en met confetti bommen werd de baar de kerk uitgedragen.


De fanfare en de drumband werden in gereedheid gebracht. En het lawaai nam groteske vormen aan.







Na de Christus kwam de Jesus figuur gedragen door kinderen naar buiten.

Deze volgden een andere route als de grote figuur, maar uiteindelijk komen ze midden in het dorp weer bij elkaar en gaan dan gezamenlijk verder naar de kerk terug.





 Maria werd door uitsluitend vrouwen gedragen en nam ook de korte route naar het centrum, bij haar vertrek is ze gesluierd.






Uiteindelijk is het hele dorp in de benen en ook de oude dames zijn behoorlijk opgedoft.

Bij de samensmelting van de draagbaren werd de Maria figuur ontsluierd, en werden er muziek gedraaid en confetti uit de ramen gegooid.









Onder luid applaus ging de stoet verder, het kleinste beeld voorop dan de Maria en vervolgens de Signor zoals de heer hier in de kerk word genoemd.


Wij hebben nog een Plat de dios genomen in een lokaal restaurantje en de Pasen hiermee een beetje afgesloten.


 Morgen 2 April word het wat rustiger in dit land, en gaan wij weer richting de kust, de weersvooruitzichten zijn prima de temperatuur gaat de komende dagen naar de 23 - 24 graden.

Voor nu is het weer voldoende.

Dus tot BLOG.