maandag 7 mei 2018

21 April, Salamanca en naar Zamora.


Zaterdag 21 April.

Vandaag een stadsbezoek aan de universiteit stad Salamanca, hier is een van de grootste theologie universiteit gevestigd.
 Onderweg nog een ooievaar op zijn nest verschrikt,  waarschijnlijk vond hij ( of zij ) de camper te bedreigend en vertrok ze van het nest.


De kathedraal is van veraf al als het symbool van de stad zichtbaar, hij is op een rots boven de stad gebouwd, en huisvest het theologie centrum van de universteit.


Direct na de brug kwamen wij dit pompstation tegen, het geheel garage en pomp was in een historisch gebouw onder gebracht, net of de tijd stil had gestaan. Alleen de moderne tapzuilen verraden de huidige tijd.


Op het plein tegenover de ingang van de kathedraal was het schelpenhuis. Op dit gebouw zijn ruim 400 Jacobs schelpen afgebeeld, met de link naar de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Aangezien Jacobus ook mij doopnaam en bescherm heilige is, mocht ik naast de ingang poseren.


Tegenwoordig is er de bibliotheek van de universiteit in gehuisvest, vele studenten halen hier hun wetenswaardigheden en zitten met hun neus in de boeken om zich verder te ontwikkelen.







Doordat de kathedraal midden in de stad staat is er bijna geen foto van het aangezicht te maken, je kunt bijna niet de werkelijke afmetingen van de beide klokkentorens op een foto krijgen, dus dit is het beste wat er mogelijk is.


Voor we de rondleiding door de kathedraal gingen doen zijn we eerst nog op de torens geklommen, en hebben van het uitzicht over Salamanca kunnen genieten. Het was immers weer een stralende dag.

Terwijl we op de hoogste plek van de toren stonden zagen we aan de andere zijde enkele ooievaarsnesten, in een mooie zweefvlucht kwam er weer een ouder zijn kroost van vers voedsel voorzien.


De speciale koepel op het middengedeelte van de kathedraal, is een hele moeilijke constructie. De kerk is zelfs een hele tijd voor het publiek gesloten geweest. De koepel was van een soort zandsteen gemaakt welke door de inwerking van regen en andere weersinvloeden gevaarlijk zwak was geworden. Na een hele studie werd de buiten kant van de koepel met donker geanodiseerd aluminium bekleed, lood, zink en koper zouden een te zware last hebben betekend, maar met de aluminium bekleding is de koepel weer wind en waterdicht en kan de kerk weer normaal gebruikt worden.




Toch een aandoenlijk plaatje, een ooievaar die zelf zijn kindje houd en deze niet wegbrengt.

Hopelijk groeit deze op om later de kindjes weer te bezorgen.




Na de klimmerij op de trappen in de torens hadden we goed zicht op de vele schelpen op het gebouw, de mensen in de straten leken net zoals in de reisgids omschreven, een kolonie mieren op weg naar ergens.


Nog voor de rondleiding begon was er een hels kabaal in de straat te horen, na dat we buiten gingen kijken kwam er een horde trommelaars door de nauwe straten aan gemarcheerd, en ook alleen trommels in alle maten en soorten werden er stevig geknuppeld, het leek wel een donderbui maar dan op een ritme.






Uiteindelijk was het dan toch tijd om de excursie te gaan volgen, een vlotte jonge dame leidde ons door de gangen en de diverse ruimtes, zij vertelde in het vloeiend Spaans alles over de geschiedenis en de zin van deze universiteit. Gelukkig hadden we een Engelstalige brochure bij de ingang gekregen en konden ons toch een beeld van het verhaal vormen.












Dit is de aula waar de algemene vergaderingen en bijeenkomsten werden en nog worden gehouden.
De banken zijn gerestaureerd maar aan een aantal van deze banken zijn nog de sporen van de vroeger gebruikte olielampen in de vorm van schroeiplekken te zien.




































Op de foto beneden de muurschildering van de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis, het ondertekenen van het decreet, dat Salamanca het theologie centrum van Spanje zal zijn.
Koning Phillps de zoveelste zit in het midden tegenover de klerk, de geestelijken zitten links en rechts in de zaal.



Deze trap heeft geen peilers maar word door de muren gedragen.

Het is een unieke constructie, door het op elkaar leggen van de treden word de druk tegen de muur gevormd, zolang de muren blijven staan zal de trap er ook zijn.




 Via de met een omgang uitgevoerde binnenplaats komen we dan eindelijk in de kerk van de kathedraal.

Het is een immense hoogte en evenzo het grote altaar, Geschat denk ik zeker wel 10 meter hoog.

In het midden de prachtige beeldhouw werken en het tabernakel waar onder het kruisbeeld de kelk bewaard word.




Een uitzicht op de binnenzijde van de koepel die ik al eerder heb beschreven.

Om dit meesterwerk te beschermen heeft men dus de buiten zijde met aluminium bekleed.


In een van de zij beuken het jozef altaar en ook hier speelde de hoogte geen rol van betekenis.
Zelfs als je op je tenen gaat staan kun je nog bijna geen detail's herkennen of bekijken.




































Verder op het Maria altaar ook hier weer een enorme hoeveelheid aan beeldhouw werk en detaillering zoals we zelden gezien hebben.




































Na de rondleiding zijn we nog het schelpenhuis in gelopen. vanuit de binnenplaats kon ik nog een foto van de torens van de kathedraal maken






Een heel toepasselijke lamp in het souterrain, hij is geheel van Jakobsschelpen gemaakt.








Na dit deel van de stadswandeling zijn we naar de Plaza Mayor gegaan, volgens de reisgids een van de mooiste en grootste van Spanje.

Er is een gehele overdekte gang rond het plein, hierin zijn allerlei winkels en restaurantjes gevestigd.
















Ook het stadskantoor is er gehuisvest, en op de dag dat wij er waren was er ook een bruiloft gaande,





nog even gewacht en uiteindelijk het paar kunnen fotograferen.




Enkele van de winkeltjes leken nog nooit te zijn gemoderniseerd en ware een lust voor het oog.



Na deze interessante wandeling weer terug over de brug en de camper gestart om de volgende halte op onze reis te gaan bezoeken. Zamora is het doel, ook hier vast weer een cultuur tripje om van te genieten.



De beoogde camperplaats ligt direct naast het centrum in een mooi parkje, zoals vaker in Spanje zijn er in deze publieke parken een groot aantal fitness toestellen opgesteld, en deze worden ook fiks gebruikt door de burgers.




Na de avondmaaltijd zijn we de stad ingewandeld, 



Eenmaal in de stad kom je ook hier weer een grote kerk tegen, een mooi parkje erbij met een poort die nog uit de Romeinse tijd stamt.



 Verderop in de stad nog een kerk met zijn eigen geloofsgemeenschap.

De oude brug over de rivier, deze word alleen nog maar als voetgangers brug gebruikt.

 Het fort, deze diende als ultieme verdediging van de stad, bij gevaar trokken de bewoners zich terug in deze veste en trachten hier te overleven.






 Ook in deze stad, net zoals we vaker hebben gezien, standbeelden van de pest kraaiers. In de periode dat er vele doden vielen door deze ziekte, werd er door de gekapte mannen de lijken ingezameld en afgevoerd naar de vernietigingsplek.


Nog even een bakkie voor het donker word op de Plaza Mayor.




Langzaam valt de avond over de stad, en met de kunstverlichting word alles in een ander licht weergegeven, het ene ziet er romantischer uit, terwijl het andere een heel ander aangezicht krijgt.








Het was al met al weer een enerverende dag, zou de heer Dröge gezegd hebben.

Morgen Zondag 22 April gaan we verder noordwaarts richting de Picos de Europa.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten